A fotó fényesebbik fele

Sokan akarják a közel 200 éves objektívet

2016/04/07. - írta: Budai Petur

(Újdonság)

A Lomography ismét egy XIX. századi optika újjáélesztett változatát dobná piacra. Ezúttal az 1839-es Daguerre/Giroux-féle fényképezőgép objektívéről van szó.

daguerreotype_achromat_art_lens2.jpg

Igen aktív kalapozás indult néhány napja a Kickstarteren a Daguerreotype Achromat Art objektív érdekében, melynek gyártásához 100 ezer dollárra volt szüksége a Lomographynak, de már az első két nap összejött ennek a duplája. Szóval hamarosan megjelenhet.

A Daguerreotype Achromat Art csak kinézetében emlékeztet a 177 évvel ezelőtti eredetire, és kétlencsés felépítését is innen örökölte, de teljesen más formátumú gépekhez tervezték.Mivel manapság nagyon kevesen rohangálnak nagy, fényképező fadobozokkal, melyekbe 21x16 cm-es képlemezeket kell behelyezni, ezért az eredetit lekicsinyítették a jelenleg népszerű kisfilmes DSLR-ek kívánalmaihoz mérten. Az optika így 64mm-es gyújtótávolságú, és fényereje is sokkal kedvezőbbre 1:2,9-re sikeredett. A Chevalier által tervezett 1839-es változat 400mm-es és 1:16-os fényerejű volt, épp ezért számított hatalmas előrelépésnek az 1840-es években Petzvál József által tervezett portré objektív, mely 1:3,6-os fényerejével jócskán lerövidítette az expozíció idejét. A Petzvál optikát egyébként néhány éve szintén kiadta a Lomography.

De visszatérve a Daguerreotype Achromat Arthoz, az élességállítás mechanikus, és nyilván minden más is kézzel állítható. Közelpontja 50 cm, látószöge 37 fok.

A blendét különböző átmérőjű, lyukas fémlemezek behelyezésével állíthatjuk, úgyhogy garantált a 180 évvel ezelőtti fíling. Az objektív mellé hat ilyen lap jár, melyekkel F2,9 és F16 között szűkíthető a rekesz, illetve hat effekt-blendét is kapunk egyedi háttérelmosásokhoz.

Az objektív Canon EF és Nikon F bajonettes változatban jön ki, egyéb gépekre (Sony E, Fijufilm X, Mikro4/3, Leica M) pedig bajonett konverterrel helyezhető. A Kickstarter kampány résztvevői 300 dolláros áron szerezhetik be a bronz színű változatot és 400-ért a különleges kiadású feketét, míg későbbi kereskedelmi forgalomban 500 és 600 dollár lesz az ára.

daguerreotype_achromat_art_lens.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr438575520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása