A fotó fényesebbik fele

Beperelték a cuki drónt

2017/01/16. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Kamu volt az olcsó, mindent tudó kis drón?

lily_drone.jpg

Néhány napja derült ki, hogy a beleölt sok milliós fejlesztési költség, és még több előrendelés ellenére sem lesz semmi a Lily kamerás drónból, sőt most egy komolyabb perrel is számolniuk kell a készítőknek.

Elég nagy hype kerekedett 2015-ben, amikor bejelentették a készülő Lily-t, a kis kerek, vízálló, kompakt, "mosolygós" drónt, mely viszonylag elérhető áron kínált volna egy jó kamerával felszerelt, kevés előképzettséget igénylő repülő szerkezetet. A drón a tervek szerint képes lett volna folyamatosan, mozgás közben lekövetni az irányítóját, vagy bármilyen kijelölt témát.

A készítők 15 millió dollárt öltek a fejlesztésbe, de a 2016 elejére meghirdetett rajt előbb nyárra, majd 2017 elejére csúszott, nemrég pedig bejelentették, hogy semmi sem lesz belőle. Az okok között szerepel, hogy az utóbbi időben egyre jobb áron jelentek meg hasonló termékek a piacon, amik még komolyabb háttérrel és marketinggel rendelkeztek (pl. DJI Karma). A Lilyt azt sem mentette meg, hogy 500 dollár körül kínálták előrendelésben és kb. 60 ezren szavaztak rá a pénzükkel nagyjából 34 milliónyi előrendelést összegereblyézve.

Hányattatásaiknak azonban nincs még vége, hiszen most a San Francisco Kerületi Ügyészség perelte be őket hamis reklám és tisztességtelen üzleti gyakorlat miatt. Előzetes megállapításaik szerint az előrendeléshez használt reklám videóban (lentebb) nem is a később piacra dobni kívánt termék szerepelt, hanem annak jóval drágább és nehezebben kezelhető változata. Magyarán csak betették a megrendelőket egy jóval többet mutató előzetessel.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tervek feladása után a készítők 60 napos időtartamon belül minden előrendelőt kártalanítani kívánnak, de amennyiben így is lesz, a tisztességtelen marketing vádakat nem teszi semmissé. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr6612129565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása