A fotó fényesebbik fele

Skicc alapú képkeresőn dolgoznak

2016/05/20. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Hamarosan talán elég lesz egy firka is a képkeresőnek.sketch_image_search.jpg

Több képkereső is található a weben, melyek sokféle szempont (pl. hasonlóság) alapján képesek megtalálni nekünk a kívánt fotót, vagy rajzot. A jövő egyik újdonsága lehet a skicc alapú keresés, sőt már jelené, hiszen folynak ezirányú kutatások. Magyarán csak le kell firkantanunk milyen képet, vagy milyen témát keresünk, a szoftver pedig felismeri és megadja a kért találatokat.

A kutatók szerint a mesterséges intelligencia, ezen belül is az ún. deep learning (mélytanulás) és a neurális hálózatok jelentik a megoldást erre a problémára. Az eddig lefolytatott kísérletekben kb. 37%-os hatásfokot sikerült elérni, vagyis ilyen arányban tudta beazonosítani a program a rajzot és adott megfelelő találatokat. Elég kevésnek tűnhet, de nem olyan rossz, főleg ha azt vesszük, hogy az embereken végzett tesztekben 54%-os egyezést értek el az alanyok, tehát ilyen téren nem sokkal van elmaradva az A.I. A kutatók célja jelenleg az, hogy a szoftver képességeit az emberi találati arány fölé emeljék. Mindehhez a mesterséges intelligencia "betanítására" van szükség. A tréning során során 664 embernek több ezer fotó egyikét mutatták meg két másodpercig, majd a tesztalanyoknak emlékezetből kellett lerajzolniuk a képet. Ezek a skiccek kerültek aztán a felismerő szoftverbe, melynek neurális hálózatai elsőként kielemzik a rajzot, majd párosítják a hozzá illő képet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr148734046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása