A fotó fényesebbik fele

A hajlítható lapkameráé a jövő?

2016/04/14. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Amerikai tudósok hajlékony kamerát fejlesztenek.

flexible_camera.jpg

A Columbia University kutatói rendkívül vékony, szinte lapszerű, hajlítható kamerán dolgoznak.A lap egy flexibilis érzékelőt tartalmaz, melynek minden egyes képpontjához egy fix gyújtótávolságú lencse tartozik. Maguk a lencsék is hajlékonyak, vagyis ha görbítjük a lapot kinyúlnak, változtatva saját görbületüket és így gyújtótávolságukat is.

A videóban egy 33x33 pixeles tesztpéldányt készítettek szilikongumi lencsékkel. Ez alapján a módszer még gyerekcipőben jár, de kétségtelenül van mögötte valami. A technológia finomítása után például a járműiparban (kitakarásmentes tolatókamerák), de akár a fényképezés területén is jó szolgálatot tehetnek majd a bankkártya méretű, hajlítható fényképező lapok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr848604506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása