A fotó fényesebbik fele

Milyen fényképezőgépet vennék? (~120 000 Ft-ért) [2016]

2016/03/31. - írta: Budai Petur

(Videóm)

Míg 100 ezer környékén éppen hogy csak beléptünk a tükörreflexes gépek klubjába, 120 ezerért már válogathatunk is az alsóbb kategóriás modellek között. És ha már válogatunk, miért ne vennénk a legjobbat? Persze a jóság relatív, hiszen kinek a képminőség, kinek a kezelhetőség, kinek a kinézet jelenti a fő szempontot, de egy biztos: bármelyiket is helyezzük előtérbe, hatalmas különbségek nincsenek ebben az árkategóriában, így nagyon nem nyúlhatunk mellé.  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr958548690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hallók Ákos 2016.04.05. 08:06:23

D3200-hoz milyen objektív(ek)et, szűrőket érdemes beszerezni? Tájképre, városi fotózásra és makróhoz kellene elsősorban, elkerülendő a napfényes képeknél a kiégéseket (itt kellene a szűrő).

Budai Petur 2016.04.05. 11:53:37

A kiégést elsősorban az expozíció állításával szokták megoldani. Tájképnél jó lehet az átmenetes ND (szürke) szűrő, ami az ég és a táj általában kontraszt különbségét csökkenti, így az ég később ég ki. A polárszűrő minden webes tévhit ellenére nem jó a kiégés ellen. De mondom, a fényképezés idejének, irányának jó megválasztása sokkal hatásosabb. Ha nincs szűrőd, a RAW expozíció sorozat és az utólagos (tone mapping) utómunka is megoldás lehet.

Nem szeretem a makró lencséket. A legjobb megoldás egy makró objektív, ha viszont olcsóbban akarsz kijönni, akkor egy közgyűrű(sor). A képminőséget ez is rontja valamelyest, de szerintem egy fokkal jobb a lencsés megoldásnál. Egy olcsóbb 50mm-es optikával egész jó eredmény érhető el.
süti beállítások módosítása