A fotó fényesebbik fele

Az objektívnek befellegzett?

2016/02/17. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Amerikai kutatók objektív nélküli kamerával kísérleteznek, mely csak egy lapos szenzorból áll.

flatcam.jpg

A houstoni Rice Egyetem kutatói csapata olyan technológián dolgozik, ami gyökeresen megváltoztathatja a jövő kameráinak felépítését, és akár el is felejthetjük az objektívet. A FlatCam néven futó projekt egy apró képérzékelőből áll, kb. fél milliméterrel előtte pedig egy maszk rácsból, ami gyakorlatilag a camera obscura elvén működik, vagyis apró lyukakon engedi át a fényt. Persze kettejükön kívül szükség van még némi elektronikára és egy képfeldolgozó számítógépre is. A maszknak köszönhetően viszonylag felismerhető kép vetül a szenzorra, bár a minőség (akárcsak a lyukkameráknál) még közel sem tökéletes.Egyelőre 512 x 512 pixelt tud, de a feldolgozó rendszer fejlesztésével és sokkal jobb maszkkal a minőség látványosan javulhat.Pillanatnyilag valami ilyesmit produkál:

flatcam2.jpg

flatcam3.jpg

Mindenesetre a technológia jóval kisebb kamerák elkészítését tenné lehetővé, mint akár a mostani mobiltelefonokban lévő, és ha jelentősen sikerül javítani a minőségen, akár az objektíveket (vagy egy részüket) is kiválthatja olyan területeken, melyeken a jelenlegi képalkotó eszközök nem bevethetők. Lehetséges felhasználási területeiről a kutatás egyik vezetője Richard Baraniuk így nyilatkozott: "Készíthetnénk hajlított kamerákat. De lehetne ilyen eszközünk a bankkártyánkban is, vagy egy ultravékony tabletben."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr888398264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása