A fotó fényesebbik fele

Drón vs. villám

2017/04/13. - írta: Budai Petur

(Ezt figyeld!)

Nem kell kipróbálnod! Mások megtették helyetted.

dron_vs_villam.jpg

A University of Manchester nagyfeszültségű laborjának kutatói mesterségesen létrehozott villámokkal sokkoltak néhány jobb sorsra érdemes DJI Phantom 3 drónt. A megismételt kísérletben mindkét repülő szerkezet elhalálozott, bár olyan nagy összegben nem is fogadtam volna mellettük ebben a meccsben.

Az első kísérletben érdekes módon tökéletesen épségben maradt az akkumulátor, mivel a fém foglalata megvédte az 1,4 millió volttól. A drón egyéb elektronikai alkatrészei viszont megsültek.

Másodszor a kutatók egy ideiglenesen fabrikált kis villámhárítóval próbálták elkerülni mindezt, de hasztalanul. A végeredmény ugyanaz lett, mint az első menetben.

Szóval mi a tanulság, ha villámlás közepette szeretnél drónozni?

"Ne tedd!"

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr6612423733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.04.14. 20:32:32

Azért, ha a közepére felszigszalagozott hajszálvékony vezető helyett vastagabb drótból hajlított, rendes villámhárítót tesznek a gépre/köré, biztosan ellenállna az elektromos ívnek. A rendkívül nagy kisülési energiát el kell tudni vezetni, ehhez nem elég egy vékony drótszál/vezető. Elég megnézni az épületeknél használt villámhárítót: 1 cm-es drótból van. Szóval a videó egy vicc. Ezek szerint Anglia egyetemeiben még a fizika alapjait sem ismerik? ;)

Albert Ejstejn 2017.04.14. 20:44:45

Ez nem tukrozi a valos helyzetet, mert ha nem lett volna lefoldelve, akkor minimalis az esely, hogy keresztul megy rajta a villam.

Az viszont erdekes kiserlet lenne, hogy viharban felkuldeni egy erosebb dront ami elbir kb 600-800 meter vezeteket. A vezetek erintkezne a folddel. Igy lehetne iranyitani hova csapjon be a villam.
Idojaras fegyver.

Sandor Akarki 2017.04.14. 23:06:32

Kilóg a motor. LOL. sűrű szövésű ezüst farady kalitkába kell tenni az egész fémszerkezetet (a négy vertikális motorral együtt, motorvég, rotor Delrin) oszjóvan.

Sandor Akarki 2017.04.14. 23:09:14

Amúgy, azért is teljesen értelmetlen a kísérlet, mert simán megnézhették volna a harminc éves filmet pl. a Discovery-n, hogy miért nem árt a villám a repülőgépnek, beleértve a légcsavaros gépeket.
süti beállítások módosítása