A fotó fényesebbik fele

A Google Pixel hivatalos tesztfotói

2016/10/12. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Kiderült az is, hogy miért nincs benne stabilizátor.google_pixel.jpg

A múlt héten bejelentett Google Pixel egyik fejlesztője Isaac Reynolds közzétette a telefonnal készült, válogatott gyári tesztképeket. Nem mind teljes méretű, de némelyikbe elég szépen belenagyíthatunk.

A link itt található.

Ő válaszolt a Pixel User Community fórum egyik felhasználójának kérdésére is, ami egyébként mindenki mást is izgat: "Miért csak elektronikus stabilizátort (EIS) használtak a mobilban és nem optikait (OIS)? Az elektronikus jobb lenne?"

A fejlesztő nem is olyan rövid válasza kicsit marketing izű, röviden összefoglalva azért, mert a Pixel így is a legjobb. De itt a válasz:

"Az EIS és az OIS más célt szolgálnak, úgyhogy nem érdemes összevetni őket, hogy melyik jobb/rosszabb. Az OIS főként a gyenge fényes fotózást segíti azzal, hogy fizikailag kiegyenlíti a kézremegést minden egyes képen, míg az EIS a remegős videókat javítja folyamatosságot biztosítva a videó képkockák között. Az OIS leginkább fotózásra, az EIS csak videóhoz használható.

Ahol az OIS-nek jelentősége van azok a gyenge fényben készült állóképek. Kompenzálja a kézremegést, sötétben is hosszabb záridőket megengedve, de így növekszik az elmosottság a képen. És mindenféle egyéb kompromisszummal is jár, kezdve a fizikai méretével (vagyis elég nehezen lehetett volna beépíteni egy olyan kicsi/vékony készülékbe, mint a Pixel).

De a Pixel OIS nélkül is nagyon erős a gyenge fényes állóképekben, megverve olyan kamerákat is, melyekben van optikai stabilizátor. Mindezt világszínvonalú szoftveres feldolgozórendszerének, különösen a HDR+ módjának köszönheti. És ezzel a képfeldolgozó rendszerrel OIS nélkül is csak egyre jobb és jobb lehet a Pixel.

A nap végére ezzel a telefonnal OIS használata nélkül is a legjobb minőségű, bármilyen okostelefonnal versenyre kelő gyenge fényes fotók között válogathatsz. És ez az, ami igazán számít - a jó képek. Nem az, mivel csinálja őket a Pixel."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr6211800191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása