A fotó fényesebbik fele

Támadnak a kukkoló drónok

2016/07/21. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

A múlt héten írtam a világ első gyárilag zoomos kamerával szerelt drónjáról a DJI Zenmuse Z3-ról. Most itt a második, sokkal nagyobb zoomal.walkera_voyeger4.jpg

A Walkera Voyager 4 kamerája 16x-os optikai zoomátfogást kínál, a korábban bejelentett Zenmuse-hoz képest több mint négyszer akkorát. Az objektív kisfilmre átszámított gyújtótávolsága 94-1500mm, vagyis ez a kamera nem ad nagylátószöget csak kis-, és szupertele állást. Ez persze némi etikai problémákat is felvet, hiszen ha eddig tartottunk a "kukkoló" drónoktól - melyek többnyire fix nagylátószögű kamerával voltak szerelve - akkor ez az 1500mm-es messzelátó még jobban felkorbácsolhatja az indulatokat és félelmeket, hisz ezzel meglehetősen messziről is meglehetősen közelre hozhatunk bármit a képen.

A Voyager 4 kamerája egy 3D gimbalon mozog, mely ilyen komoly gyújtótávolság mellett is remegésmentes képet biztosít. Felbontása 1080p, melyre 60 fps sebességgel képes. 4K kamerával is megvásárolható, de az a változat nem zoomos, hanem fix objektívet kapott. Hatótávolsága kb. 1,5 kilométer. Akkumulátora folyamatosan kijelzi a kapacitást és figyelmeztet a visszatéréshez és biztonságos leszálláshoz elegendő maradék energiára.

Ára és megjelenési ideje még nem ismert, de elődje a Voyager 3 2015 elején 2400 dolláros áron nyitott. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr128905594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása