A fotó fényesebbik fele

Magától kiszínezi a fekete-fehér képet a szoftver

2016/04/01. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Hihető színes fotót csinál bármilyen monokróm képből a kísérleti program.

bw_colorization-software.jpg

A Berkeley Egyetem kutatócsoportja (Richard Zhang, Phillip Isola, Alexei A. Efros) olyan szoftvert fejleszt, mely teljesen automatikusan kiszínez bármilyen fekete-fehér képet.

A szoftver CIE Lab színmódban dolgozik, melyből csupán a világossági (L) adatok állnak rendelkezésére. Bonyolult matematikai számítás sorozattal kikövetkezteti, hogy milyen értékeket vehet fel az 'a' és 'b' színcsatorna, magyarul, hogy a kép egyes területei milyen színűek lehetnek. Vannak ugye jórészt ismert színű dolgok, például az ég jellemzően kék, a fű és a lombozat zöld, míg egy kutya nyelve általában a piroshoz áll legközelebb. Akadnak azonban nem kitalálható színek is, például egy monokróm autó képről nehéz megmondani, hogy kék vagy piros volt eredetileg a kocsi. A szoftver emiatt nem lehet tökéletesen pontos, de nem is ez a "történelemhűség" a lényeg. A program már jelenleg is olyan jól dolgozik, hogy a megkérdezettek nagy része eredetileg színesnek gondolta a nekik bemutatott színezett fotókat.

A fejlesztésnek ettől függetlenül még nincs vége, de ki tudja, talán a jövő képszerkesztő szoftvereiben már találkozunk az automatikus színezési szűrővel is?

Akit komolyabban érdekel az elméleti része, ITT mindent elolvashat róla.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr418550812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása