A fotó fényesebbik fele

Idén csak a döntősök 16%-kát zárták ki a sajtófotós világversenyből

2016/03/03. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Tavaly 20% volt az arány.

w_richardson_hope_wppoty15.jpg

(Az idei WPP nagydíjas, Warren Richardson Hope for a New Life c. képe, mely Magyarországon készült)

Tavaly megszigorították a World Press Photo of the Year díjak elbírálásának szabályait, amit az is indokolt, hogy az egyik kategória legjobbjának Giovanni Troilonak elsőségét is visszavonták, mivel nem megfelelő helyszínt tüntetett fel egy fotójának leírásában. Akkor komoly botrány kerekedet belőle, hogy a döntős képek kb. 20%-át kizárták a versenyből különböző indokok alapján.

Idén már csak a 174 finalista 16%-a szívta meg. Hét fotót azért zártak ki, mert meglévő képelemek másolását (klónozás) vélték felfedezni rajtuk, további 22-t pedig azért, mert extrém és indokolatlan képszerkesztés nyomait mutatták.

Egy tavalyi, több mint 1500 sajtófotós között elvégzett, nemzetközi tanulmány szerint a fotóriporterek 76%-a tartja komoly problémának a képek manipulációját, 25%-uk viszont viszont legalább néha belenyúl a képtartalomba.

36% nyilatkozott úgy, hogy soha nem készít "megrendezett" fotót, tehát nem kéri meg a fotóalanyt, hogy pózoljon, ismételje meg amit csinált, vagy várjon vele addig, amíg a fotós készen nem áll. Ezzel szemben 52%-uk néha megenged magának ilyesmit, a maradék 12% pedig fotói több mint felénél alkalmazza.

Az alap képszerkesztési lépéseket (világosság, színtelítettség, színezet, kontraszt beállítása) az összes sajtófotós 10%-a veti el, és soha nem alkalmaz semmilyen módosítást. 51% azonban gyakran, vagy mindig használ utólagos képszerkesztést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr838440950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása