A fotó fényesebbik fele

Hatékonyabb stabilizátort adna a mobiloknak az Oppo

2016/02/25. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

A világ legkisebb, és ilyen kategóriában első szenzor-alapú stabilizátorát fejleszti a kínai mobilgyártó.

oppo_smartsensor.jpg

Az Oppo a ma záruló MWC-n (Mobil Világkongresszus) mutatta be legújabb fejlesztését a SmartSensor képstabilizátort. Az elképzelés a fényképezőgépekhez hasonlóan a képérzékelő apró elmozgatásával csökkentené a rázkódás okozta életlenséget, de jóval kisebb méretben, villámgyorsan, alacsony fogyasztás mellett.

A MEMS (mikro-elektro-mechanikus rendszer) alapokra épülő stabilizátor az első ilyen lenne, amit mobilokba is építhetnek, és pillanatnyilag a legkisebb a piacon. Energiaigénye mindössze 10 milliwatt, ami ötvened része egy hagyományos, lencsés megoldásnak. A rendszer 3-tengelyes mozgatást tesz lehetővé mindössze 15 milliszekundum alatt. Pontossága is kivételes, hisz míg a lencsés mozgatású stabilizátorok 3-5 μm-es pontossággal dolgoznak, itt ugyanez az érték 0,3 μm. Mivel a mobilok kamerájának pixelmérete átlagosan 1μm körüli, ez a rendszer a világ első pixel pontosságú remegéscsökkentése. 

Az Oppo persze elővette a mobilgyártók által előszeretettel pufogtatott marketing petárdát is, miszerint a Smart Sensor segítségével egy tükörreflexes szintű okostelefon lesz a zsebünkben, mellyel lélegzetelállító részletességű képeket készíthetünk.

A SmartSensor stabilizátor egyelőre még fejlesztés alatt áll, és nincs hír mobil modellről, amiben hasznosítanák, de valószínűleg egy Oppo telefon lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr728418148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása