A fotó fényesebbik fele

Felélesztenék a szovjet Zenit márkát

2016/02/12. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Egy orosz állami tulajdonban lévő cég tervei szerint hamarosan újra piacra kerülhet a 70-es 80-as évek idehaza is legkedveltebb SLR fényképezőgép márkája, a Zenit.

zenit.jpg

A Rostec nevű cég rövid közleményében egyelőre ennyit szivárogtatott ki:

"A Rostec tervei szerint feléleszti s a Zenit fényképezőgép márkát. Erről beszélt egy hétfői, moszkvai sajtóreggelin a cég kommunikációs és stratégiai igazgatója Vaszilij Brovko. "Ez egy nagyon keresett termék, melyből luxus márkát szeretnénk csinálni a Leica mintájára.", tette hozzá. A Rostec céghez tartozik a Krasznogorszk Mechanikai Művek, amely a szovjet időkben a Szovjetúnió legnépszerűbb fényképezőgépét a Zenitet gyártotta."

Elég érdekes nyilatkozat, figyelembe véve, hogy bár a Zenit tényleg a keleti blokk egyik legnépszerűbb márkája volt - és ma is sok rajongója van - távolról sem számított elit, vagy még inkább luxus márkának. Kb. az volt az akkori célkitűzés, hogy a dolgozóknak legyen egy strapabíró, elérhető árú fényképezőgépük. És lett. Úgyhogy a Leica-szint egyelőre komoly marketing lufinak tűnik. 

A Zenit fényképezőgépeket az 50-es évek elején kezdte gyártani a Moszkva melletti KMZ vállalat, a Zorkij távmérős gépek tükörreflexes alternatívájaként. Az első Zorkij modellek amúgy elég sokat köszönhetnek az akkori Leica típusoknak.

A Zenit különösen népszerű a 60-as években lett, a következő évtizedben pedig már nyugati országokban (főleg az Egyesült Királyságban) is forgalmazták. Gyártása és fejlesztése a rendszerváltás után is gőzerővel folytatódott. A KMZ 2001-ben adta ki a Zenit-KM modellt, amit 2004-ben a Zenit-KM Plus követett, de végül 2005-ben befejezték a gyártást, és nem született több Zenit fényképezőgép. De talán még fog.

Zenit-KM Plus kicsomagolása:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr918384022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása