A fotó fényesebbik fele

Zsírfagyi szájfényes eperrel

2016/01/27. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

A fotózásban nem minden az, aminek látszik. Különösen nem az ételfotózásban. Ugyan újabban a természetesebb stílus dívik, azért akad pár "piszkos" kis trükk, hogy egy étel minél gusztusosabbnak tűnjön.

icecream.jpg

Van olyan szakma, hogy étel-sztájliszt. A fotós mellett ők felügyelik, hogy egy fényképen valóban szépen nézzen ki az adott étel. A lényeg itt nem az íz, hanem a látvány, illetve az, hogy a kaja kibírja a gyakran több órás fotózást. Minden ennek van alárendelve, így nem meglepő, hogy a kinézet oltárán gyakran maga a fogyaszthatóság esik áldozatul.

Íme néhány trükk a képzeletbeli food stylist kézikönyvből:

  • Ha nem elég piros az eper, egy kis rúzs segíthet, ami fényesebbé is teszi.
  • A nagy pohár tejes shake a fotózás kedvéért krumplipüréből, vagy jobb esetben tejfölből készül.
  • A tzatziki szószhoz jó lesz egy kis majonéz tejszínhabbal elkeverve.
  • A sült csirke vagy pulyka pirosabbra "sül" egy kis ételfestékes turbózással és jobban csillog hajlakkal befújva. Épp ezért nem is kell átsütni, így nem esik össze annyira, viszont a belseje szinte teljesen nyers.
  • A csirke amúgy sokkal kerekebb, ha belsejét újságpapírral, vagy konyhai papírtörlővel tömjük ki.
  • A gombóc fagyi sokkal lassabban olvad el, ha egy kanál porcukorral kevert disznózsírral helyettesítjük, de bevált recept a növényi zsiradék+kukorica szirup+porcukor trió is. A színét ételfesték adja.
  • A tejszínhabnál jobb tartása van a borotvahabnak.
  • A jeges italok tört vagy kocka jege műanyagból van, így soha nem olvad el.
  • A kávé habja gyakran szappanhab.
  • A grillezett ételek sötét "grillcsíkjait" sokszor egyszerűen ecsettel ráfestik a húsra. Pont úgy, hogy gusztusosan mutasson.
  • Az olvasztott sajtot nem sütőben, hanem forró vízfürdőben teszik lággyá, de még dolgozhatóvá.
  • A gyümölcs szeletek egy kis citromlé fürdő után lassabban barnulnak (ez jól ismert házi praktika is).
  • A friss főtt krumpli vagy tészta illúziójához elég egy vizes vattát mikrózni és szépen alá helyezni. Máris szépen gőzölög, de amúgy nem kell, hogy meleg legyen.
  • A gyümölcslevek vagy koktélok fotóin jó eséllyel ételszínezékkel bolondított vizet látsz.
  • Ahol hiányzik a szezámmag a burger zsömléről, ott egyenként rá kell ragasztgatni. Mindent az esztétikumért!
  • A szendvics, vagy amerikai palacsinta "emeletei" közé illik egy kartonlapot is beilleszteni, hogy jobb legyen a tartásuk. A belevalót gyakran fogpiszkáló hegyek tartják a helyükön, vagy előkerül a jó öreg ragasztópisztoly.
  • A hideg italok poharának páracseppjeihez víz és glicerin keverékét fújják az üvegfelületre.

Azért nem minden kamu, állítják a szakmai művelői. Megnyugodtam.

 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr468322932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispotzak 2016.01.28. 11:32:59

Elméletileg nem zavar, hogy a fotózás miatt trükköket használnak (tényleg vacakul néz ki sok étel több óra elteltével). De az igen, ha egy recept mellé olyan kajafotot generalnak, amihez hasonlót sem tudsz csinálni gyakorlott szakacskent sem. De láttam már "gyerek-kuktanak" szánt (egyébként tényleg könnyen elkeszitheto) recept mellett is olyan képet, amihez hasonlót nemhogy egy gyerkőc (aki most ismerkedik a fozessel) nem tud utánozni, hanem a szülő sem. Ezt értelmetlennek tartom és feleslegesnek, csak arra jó h az etelstylistnak is lehessen fizetni. (Vagy a netrol loptak a képet, és valójában nem is az a szakács csinálta aki a leírásban szerepelt).

Gyulus 2016.01.28. 11:41:32

Ezt nem tartom átverésnek. Ahogy a szerző is írja, ez egy szakma, mint bármi más.
A filmeket se tartjuk kamunak, pedig tudjuk, hogy színészek mondanak előre megírt szöveget, és az esőt is locsolóból locsolják rájuk, a szelet meg szélgép fújja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.28. 12:00:54

Pfúj b+... Aztán meg ha valaki a nap végén rárabol a potya kajára kegyetlenül pórul járhat...
:D

Budai Petur 2016.01.28. 12:04:43

Persze. Ez csak illúzió. Gyakran szükséges is, hiszen például egy sörnél a hab pillanatok alatt összeesik, vagy a jégkockákkal turbózott ital esetén a meleg műteremben hamar egy pohár vizes lötty a végeredmény.

Semmi baj nincs ezzel, csak egy kis hatásvadász érdekesség, hogy porcukros disznózsír fagyi. Érdekes belegondolni, ha legközelebb meglátsz egy szép fagyi képet :)

háténimmár 2016.01.28. 12:09:33

foodstylist vagyok.
A fent leírtak amatőr sületlenségek, ennél sokkal bonyolultabb és élethűbb anyagokkal dolgozunk.
Amik itt fel vannak sorolva, a fele nettó baromság, a másik fele pedig műanyag hatást ér el.
Pl hajlakk: megszáradva matt hatást kelt, miért fújná le vele valaki a csirkét, h csillogjon????

Sajt vízfürdőben? Minek? hajszárító alacsony fokozata és már olvad is és még vizes em lesz, sőt, a fotózás helyén dolgozol.

majonéz tejszínhabbal keverve? Milyen nyelvből fordított a szerző? Minek kevernénk? mennyivel jobb mint az eredeti?

Az sem mindegy, hogy mihez készül a fotó. Szakácskönyvekhez kevesebb a manipuláció, ott legtöbbször valódi ételt fotózunk. reklámhoz, ahol "TÖKÉLETES"-nek kell lennie, ott kb minden kamu.

Az is kérdés, hogy mennyi idő alatt készül a fotó? ha órákig buzizik vele a megrendelő, akkor kellenek a tartós mű dolgok. Reklámfilmre ez pláne igaz, főleg hogy ott nem villanófénnyel dolgozunk hanem állandó nagyhőfokú világítással amiben órákig képtelenség lenne frissen tartani bármi valódi élelmiszert.

Mindenesetre a fent felsoroltak a jéghegy csúcsa, ezeknél ezer durvább dolog van :)

háténimmár 2016.01.28. 12:11:01

@geegee: A gyerekem 2 évesen már magától kérdezte minden kajafotó után, hogy "Mami, ez ehető???"
aki kevésbé ismert, az megdöbbenve nézte, hogy kérdezhet ilyet egy gyerek pl egy szelet csokira :)))

justizmord 2016.01.28. 12:19:13

Kár, hogy a kirendelt kaja sokszor nem úgy néz ki, mint a fényképen, ld. az Összeomlás gyorséttermi jelenetét Michael Douglas-szal :) Persze azért fontos az illúzió.

IdomitottFoka 2016.01.28. 12:21:41

Csak aztán ne jöjjön egy számonkérés Összeomlás módra, hogy a termék és a reklámfotója közti különbség szabad szemmel is látható.

Budai Petur 2016.01.28. 13:01:39

@háténimmár:

Szia. Különböző angol nyelvű cikkekből lett kimazsolázva, nem konkrétan egy cikk fordítása. Illetve az evidensebbeket magam is használom néha (akril jégkocka, vízpermet a pohárra, stb), a citromlé meg közismert. De nem vagyok ételfotós, úgyhogy simán megvezethetnek egy angol kamucikkel. Legalábbis az ételek alapanyagait, vagy inkább style-anyagait illetően. A rúzsos epret pl. nem nagyon tudom elképzelni, hogy nem látszik nagy felbontásban, illetve a vízfürdős sajtot sem de simmered waterbe pár pillanatra merített sajtszeletről írnak több helyen.
pl. itt: www.rd.com/food/fun/food-stylist-secrets/ (nem ebből fordítottam, de ezt találtam, ahol szintén írnak róla)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.01.28. 13:11:10

Jó trükkök ezek, de sok nekem is gyanúsan felesleges, vagy nem működő. Mi is dolgozunk étel-stilisztával, érdekes dolgokat mesélt. Pl. a spagetti kiálló végei nem szépek a fotón, ezért visszahajtják, majd a többihez ragasztják pillanatragasztóval. Érdekes egy food stylist bőröndje is: egy autószerelő műhely szerszámaitól kezdve a kémiai laboron át némi szakács eszközig minden megtalálható benne.

Mi az Ételfotó workshopunkon éppen az ilyen csaló/helyettesítő trükkök nélküli fotózást oktatjuk, ez a stílus sokkal élethűbb és nem okoz akkor csalódást a háziasszonynak (amikor a képen sokkl szebb a sült csirke, mint élőben a tepsiben, persze, mert azt főzik és nem sütik, hogy ne essen össze és a szép színét ráégetett cukor adja)

háténimmár 2016.01.28. 13:21:10

nem értem a vízfürdős sajtot tényleg, mert semmi értelme :)

A rúzsos epret sem, mert még ha nem is a klasszikus rúzsra gondolok, hanem a szivacsos-szájfényre, akkor is van annál szebb/élethűbb megoldás.
na meg a mai világban egy fotón pirosítani nem érdemes, photoshop-pal 3 mp...

A citromlé elvileg nem hibás, mbár ha nem akarom utána elfogyasztani, akkor az ételecet 100x jobb ugyanerre.
A pohárra vízpermetnél is van sokkal jobb, aminél a cseppek nem futnak le a pohár falán hanem megtapadna, "örökre". Bár ehez az üvegfelületet nem árt alapozni, erre is van min. 2-3 jó megoldás.

A krumplipürés dolog is baromság, a főttkrumpli gyorsan oxidálódik/szárad.

Az akril jégkocka az persze alap, nekem is van 4 féle, de tört jeget szebbet lehet csinálni az akrilnál különféle zselés anyagokból.

A húsgrillezésnél is hülyeség festeni a csíkokat, bár láttam ilyet, az nagyon műanyag. nem kell ahhoz grillsütő meg rács, hogy vonalakat égessünk egy húsba, de ételfesték sem, hogy sült színe legyen kívülről. Az hogy belül nyers, az valóban így van, de attól még kívül lehet sült. egy csak festett csirkebőrnek egészen más a textúrája, mint a sültnek, a sültnél a hő hatására fehérjekicsapódás miatt egészen megváltozik a felület, az festékkel nem imitálható.

Itt van egy korábbi kakasom, a taréján is látszik h elvileg nyers, de közben abőre sült.

kepfeltoltes.hu/view/160128/kakas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Budai Petur 2016.01.28. 13:34:24

Na igen, a Photoshopot nem is említettem, de nem akartam belekeverni, de ott is nagyon szépen lehet "sminkelni" a kajákat. Aaron Nace-nek van egy jó oktató videója, ahol food-stylisttal összeraknak egy 30 cm magas giga hamburgert, aztán abból csinál Photoshopban egy 45 centis szörnyeteget, nem kicsit turbózott látványvilággal. Telítettség, kontraszt, több képből összevágott montázs, átpakolt belevalók, eltüntetett hibák...

háténimmár 2016.01.28. 14:11:55

Ha van ilyen melo, szolj. PS-ban is otthon vagyok :)))))

tyberius 2016.01.28. 15:06:25

@Gyulus: Igazad van, nyilván tudjuk, hogy Michael Douglas nem állt le egy géppisztollyal a kezében pampogni egy gyorskajáldában csak azért, mert a falon díszelgő, hozzáadott tartalomtól kicsattanó csilli-villi hamburger helyett egy kilapult zsömlét adtak neki némi hússal töltve. De azért valahol együtt tudunk érezni vele :)

báró Csekonics 2016.01.28. 15:44:26

Azért majd a cikkíró nézze meg a legközelebb a hiperben a jégkrémek összetevőit. Több 'márkás' - pl. stukker is van ilyen - jégkrém 60% sertészsírból van.
Konkrétan fagyasztott disznózsír cukrozva és megfestve.

háténimmár 2016.01.28. 16:18:42

@báró Csekonics: ezt nem igazán hiszem el, bár nem olvastam még mindet, ez igaz.
Viszont a disznózsír szobahőmérsékleten szilárd (pont ezért lehet jégkrémet zsírból modellezni fotózásra), a jégkrém pedig folyékony, ha ezt megmagyarázod, akkor nyertél :)

Budai Petur 2016.01.28. 16:21:08

@báró Csekonics:

Jó tudni, mivel a disznózsírt szeretem (főleg alatta friss kenyérrel, fölötte lilahagymával), némelyik jégkrémet viszont nem tudom megenni.

Akkor ezentúl a disznózsírosakat vadászom majd, azzal nem lehet mellélőni.

tyberius 2016.01.28. 16:53:08

@báró Csekonics: "stukkeres" jégkrém összetevői a tesco.hu szerint:

"Sovány tej, Cukor, Kakaóvaj¹, Tejsavókészítmény, Kókuszolaj, Kakaómassza¹, Glükóz szirup, Glükóz-fruktóz szirup, Zsíros tejpor, Vajolaj, Emulgeálószerek (E471, szójalecitin, E476), Stabilizátorok (E410, E412, E407), Vanília darabkák, Aromák, Színezék (E160a), ¹Rainforce Alliance™ tanúsított"

Valóban van benne zsír (19 tömeg%), de ez nem azt jelenti, hogy disznóból van. :) A vajolaj és a kókuszolaj is az, ahogy a kakaóvaj is nagyrészt.

Amúgy tény, hogy mindennemű krémes édesség kulcsa a cukor és a zsír. Persze a lista élén a sovány tej szerepel, hogy könnyebben eladható legyen a "tudatos" vásárlónak.

háténimmár 2016.01.28. 17:09:56

@tyberius: Az összetevőlistát a törvény szerint aránysorrendben kell írni, azaz az kerül előre, amiből %-ban a legtöbb van a termékben.
Nem kezdhetem úgy a 350 Ft-os virslinél, hogy himalájai kristálysó, majd a végére írom, hogy darált ipari hulladék, csak hogy jobban nézzen ki :)))

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.01.28. 17:31:01

@háténimmár: a foodstylist majdnem olyan mint egy modern alkimista

háténimmár 2016.01.28. 17:44:23

@Mr Eggs: bizonyos dolgokban hasonlít.
Az alkimista is az uralkodó megbízásából próbált meg aranyat csinálni vasból, és én is a megrendelő megbízásából gyártom a csillogó hamisat az eredeti szarból :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.28. 20:16:00

@háténimmár: Pont ezért szoktam elismerni a blogon, hogy a kép vagy az étel (mikor melyik) nem áll a helyzet magaslatán. Az olvasóim pedig értékelik az őszinteséget!
Bisztos lehetne szebben is fotózni az ételeket, de akkor valaki főzzön közben helyettem - egyedül nem megy :)

háténimmár 2016.01.29. 06:24:15

@Andrass9: Ha nem reklámfotóról van szó hanem valódi ehető termékről (főleg ha nem egy összetevőn -pl majonéz- van a hangsúly) akkor nem érdemes műanyag dolgokkal átverni a kedves TVnéző gyerekeket.
Viszont az ételfotózásnál van pár alapvető szabály (mind tálalás/kompozícoó/fény vonalon, amit érdemes betartani, mert tényleg sokkal kívánatosabbb fotót lehet ezek segítségével lőni.
És egy kajás blognál ez a szempont, semmi más.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.01.30. 00:22:40

@Andrass9: Egyetértek az előttem szólóval! Gyere el az ételfotó workshopunkra, meglátod, sokkal egyszerűbb jó fotót készíteni, mint gondolnád! Ha tudod, hogy mi kell hozzá és azt hogyan kell használni ( a fényképezőgépen kívül), akkor főzés közben is menni fog gond nélkül. 15 000 Ft-ot megér! ;)
www.fotoskepzo.hu/etelfoto_workshop.php

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 15:15:54

@háténimmár: @bestpixel: Van egy alapvető hiányosságom: vörösvak vagyok. Innentől számomra minden másként néz ki, mint a többieknek. Ezért nem lettem se festő, se villamosmérnök :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.31. 15:25:13

@Andrass9:

Hát elég hülye leszel, ha fizetsz azért, amit eddig is jól csináltál.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 22:53:45

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen!
De hátha akkor nem piros tányérban szolgálom fel az arrabbiatat? :)))
süti beállítások módosítása