A fotó fényesebbik fele

Elhunyt a szinkronizált vaku és a tipli feltalálója

2016/02/11. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Edisonnál is több szabadalma volt.

a_fischer.jpg

A napokban hunyt el németországi otthonában a 96 éves Artur Fisher, akinek a szinkronizált vakut köszönhetjük. Fisher a II.világháborúban Sztálingrádot is megjárta, és a világ nagy szerencséjére túlélte. 1947-ben került szembe az addigra elavult vakuk problémájával, amikor nemrég született kislányát szerette volna lefényképezni.

“Akkoriban csak villanóporos vakut használhattál a beltéri képeknél, amit egy kanóc gyújtott be", nyilatkozta a Der Spiegel magazinnak 2015-ben. "Veszélyes volt, a képminőség pedig gyenge, mert a portréalany többnyire pislogott a vaku elsütésekor.”

Ez a probléma vezette a lakatosként dolgozó Fishert, hogy egy olyan vakut szerkesszen, ami szinkronban működik a fényképezőgép zárszerkezetével. Találmányát az ismert, német fényképezőgép gyártó cégnek, az Agfának adta el. A vakuk működésének alapjai gyakorlatilag a mai napig változatlanok.

De nem ez maradt a német lángelme egyetlen találmánya. Több mint 1100 regisztrált szabadalma van, több mint Edisonnak. Nevéhez fűződik például az 1958-ban feltalált műanyag tipli, amiből világszerte 14 milliót gyártanak. Naponta.

(forrás: New York Times)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr848381226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása