A fotó fényesebbik fele

Jönnek az ívelt szenzorok?

2017/07/21. - írta: Budai Petur

(Érdekesség)

Két cég is levédetett ezzel kapcsolatos szabadalmat.nikon_curved_sensor_lens.jpg

Kissé szerencsétlen megoldás, hogy a 3D világot, homorú és domború lencsékkel vagyunk kénytelenek leképezni egy sík felületre. Így a képsarkokon igen gyakran számos optikai hibától terhelt a kép. Ezekre jelentene megoldást, ha a kép egy hajlított képérzékelőre vetülne. A tévé piac ívelt képernyői után talán a fényképezésben is eljön az ívelt képérzékelők kora. Legalábbis ezt erősíti most két új szabadalom, melyet a Nikon és a Sony adott be nemrég, és most váltak publikussá.

A Nikon egy 35mm F2-es objektívet védetett le, melyről egyelőre nem tudni, hogy MILC vagy DSLR géphez készült, azt viszont igen,. hogy fullframe (kisfilmes) ívelt szenzorhoz. 

A Sony még tovább ment. Ők egy 400mm F2,8 objektív dokumentációját védették le, melyet 645-ös formátumú hajlított szenzorhoz készültek. Ez a méret nagyobb a manapság legelterjedtebb középformátumú érzékelőknél is (pl. Fujifilm GFX-50s), úgyhogy a  következő években a Sony talán a középformátumú piacra is belép, ráadásul egy forradalmi érzékelővel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digiretus.blog.hu/api/trackback/id/tr2112679415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása